Σχετικά με εμάς...

Μονάδα Διαχείρισης Ενεργειακών & Περιβαλλοντικών Συστημάτων

Η Μονάδα Διαχείρισης Ενεργειακών και Περιβαλλοντικών Συστημάτων (ΜΔΕΠΣ) δραστηριοποιείται σε εκπαιδευτικό και σε ερευνητικό επίπεδο στη Σχολή Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Υποστηρίζοντας τον εκπαιδευτικό της ρόλο, στα πλαίσια του προγράμματος σπουδών  της Σχολής Χημικών Μηχανικών, η ΜΔΕΠΣ υποστηρίζει διάφορα προπτυχιακά μαθήματα. Τα μαθήματα καλύπτουν θεματικές ενότητες συναφείς με το αντικείμενο της Χημικής Μηχανικής, με έμφαση στη διαχείριση ενέργειας και το βασικό θεωρητικό υπόβαθρο των διεργασιών μεταφοράς θερμότητας και μάζας. Υποστηρίζονται μέσω θεωρητικών διαλέξεων και μέσω πρακτικών, υπολογιστικών εργαστηρίων.

Η εκπαιδευτική δραστηριότητα της ΜΔΕΠΣ περιλαμβάνει επίσης και 2 μεταπτυχιακά μαθήματα στη Σχολή Χημικών Μηχανικών τα οποία διδάσκονται στα πλαίσια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Διαχείριση Ενέργειας και  Προστασία του Περιβάλλοντος». Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα αποτελεί συνεργασία μεταξύ της Σχολής Χημικών Μηχανικών και του Τμήματος Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Tα προπτυχιακά και τα μεταπτυχιακά μαθήματα υποστηρίζονται από ηλεκτρονικό βοηθητικό υλικό στον ιστότοπο  του κάθε μαθήματος (e-learning).

Στα πλαίσια του ρόλου της ως ανεξάρτητη ερευνητική μονάδα, η ΜΔΕΠΣ συμμετέχει σε έργα έρευνας και καινοτομίας εστιάζοντας σε περιβαλλοντικά ζητήματα που σχετίζονται με τη χρήση ενέργειας και τη διαχείριση περιβαλλοντικών πόρων.

Επιπλέον η μονάδα επιβλέπει και υποστηρίζει έναν αριθμό υποψήφιων διδακτόρων καθώς επίσης απασχολεί και έναν σημαντικό αριθμό ερευνητών οι οποίοι συμμετέχουν σε ερευνητικά έργα που εστιάζουν στους εξής τομείς:

 • Διαχείριση υδατικών πόρων, με έμφαση σε θέματα διαχείρισης σε περιοχές με πρόβλημα ποιοτικής και ποσοτικής επάρκειας νερού και στις απαιτήσεις για την εφαρμογή της Οδηγίας Πλαίσιο για τα Νερά (2000/60/ΕΕ),
 • Ανάλυση/εξειδίκευση απαιτήσεων για την εφαρμογή περιβαλλοντικών πολιτικών, και
 • Ανάλυση ενεργειακών συστημάτων.

Η μονάδα έχει συντονίσει και συμμετάσχει σε ένα μεγάλο αριθμό ερευνητικών έργων και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων σε συνεργασία με Ιδρύματα Ευρωπαϊκών και Μεσογειακών Χωρών.

 

Η ΜΔΠΣ είναι εύκολα προσβάσιμη τόσο με αστική συγκοινωνία, όσο και με δικό σας μέσο ή ταξί.

 1. Με αστική συγκοινωνία:
  • Σταθμός μετρό Κατεχάκη (Μπλε γραμμή μετρό) και λεωφορειακή γραμμή 242 (2η στάση μετά την είσοδο στη Πολυτεχνειούπολη) ή 140 (στάση κοντά στην «κάτω» πύλη, στη διασταύρωση των οδών Kατεχάκη και Kοκκινοπούλου και 10λεπτο περπάτημα μέχρι το κτίριο Χημικών Μηχανικών)
  • Σταθμός μετρό Πανεπιστήμιο (Κόκκινη γραμμή μετρό) και λεωφορειακή γραμμή 608 (πάνω» πύλη της Πολυτεχνειούπολης, δηλαδή σε αυτή που βρίσκεται στην οδό Hρώων Πολυτεχνείου 9, κοντά στο κτίριο Λαμπαδαρίου (Tοπογράφων). και 10λεπτο περπάτημα μέχρι το κτίριο Χημικών Μηχανικών)
 2. Με δικό σας μέσο ή ταξί:

  Υπάρχουν 3 πύλες εισόδου στην Πολυτεχνειούπολη, αλλά η πιο βολική προκειμένου να φτάσετε στο κτίριο μας είναι μέσω εκείνης που βρίσκεται στην οδό Κατεχάκη. Αφού περάσετε την πύλη, κατευθυνθείτε αριστερά και ακολουθείστε τις ταμπέλες προς το κτίριο Χημικών Μηχανικών.

Στο χώρο της Πολυτεχνειούπολης υπάρχει άφθονος χώρος για στάθμευση, για τους φοιτητές, το προσωπικό και τους επισκέπτες. Ο χώρος στάθμευσης 8 είναι ο πλησιέστερος στο κτίριο μας. Επιπλέον, υπάρχει ένας ακόμα χώρος εάν προσπεράσετε το συγκεκριμένο παρκινγκ και κατευθυνθείτε προς το κτίριο των Χημικών Μηχανικών. Ο χώρος αυτός παρέχει και αρκετές θέσεις με σκέπαστρο.

 
Οδηγίες προς το Χώρο Στάθμευσης

Ο ευκολότερος τρόπος ώστε να φτάσετε στο χώρο στάθμευσης, είναι να περάσετε από την πύλη της Πολυτεχνειούπολης που βρίσκεται στην λεωφόρο Κατεχάκη. Αφού περάσετε την είσοδο, κατευθυνθείτε αριστερά και στη συνέχεια ακολουθείστε τις ταμπέλες προς το κτίριο των Χημικών Μηχανικών. Θα συναντήσετε στο δεξί σας χέρι το χώρο στάθμευσης 8 και ακριβώς μετά από λίγο, το δεύτερο χώρο.

Υπάρχουν πολλοί περισσότεροι χώροι για στάθμευση σε όλη την έκταση της Πολυτεχνειούπολης. Θα σας προτείναμε, να αφήσετε το αυτοκίνητό σας κοντά στην είσοδο της πύλης και να απολαύσετε έναν περίπατο στον όμορφο κήπο μας.

 


ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ