Διονύσης Ασημακόπουλος

Ο καθηγητής Δ. Ασημακόπουλος είναι ο συντονιστής της Μονάδας Διαχείρισης Ενεργειακών και Περιβαλλοντικών Συστημάτων

Γεννήθηκε στην Αθήνα (1950) και απέκτησε πτυχίο Φυσικής από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1974). Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στη θεματική περιοχή της Ανάλυσης Συστημάτων στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Queen Mary College. Ph.D. University of London (1979).

Από το 1982 δίδαξε στη Σχολή Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ τα μαθήματα Εφηρμοσμένη Θερμοδυναμική, Φαινόμενα Μεταφοράς, και τις Υπολογιστικές Μέθοδοι στα Φαινόμενα Μεταφοράς, ενώ από το 2013 διδάσκει το μάθημα της Ορθολογικής και Αειφορικής Διαχείρισης Ενέργειας. Εξελίχθηκε στη βαθμίδα του Καθηγητή στη Σχολή Χημικών Μηχανικών του Ε.Μ.Π. τον Απρίλιο του 2004, ενώ διετέλεσε και Διευθυντής του Τομέα  Ανάλυσης, Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Διεργασιών και Συστημάτων, για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017.
 
Σε μεταπτυχιακό επίπεδο δίδαξε τα μαθήματα Εισαγωγή στην Περιβαλλοντική Επιστήμη, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Υπολογιστική Ρευστομηχανική. Έχει δώσει διάφορα σεμινάρια με θέμα τη Μοντελοποίηση της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης. Ήταν υπεύθυνος της Κατεύθυνσης “Συστήματα διαχείρισης της ενέργειας και Προστασίας Περιβάλλοντος” στο Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα “Οργάνωση και διοίκηση Βιομηχανικών Συστημάτων” (1998- 2013).

Ως Ακαδημαϊκός Επισκέπτης στη Computational Fluid Dynamics Unit του Τμήματος Μηχανολόγων του Imperial College στο Λονδίνο (1986) συνεργάστηκε με τους καθηγητές D.B. Spalding και G.F. Hewitt στην ανάπτυξη υπολογιστικών τεχνικών και μεθόδων προσομοίωσης διφασικών ροών.

Οι τρέχουσες ερευνητικές του δραστηριότητες εστιάζονται στα ακόλουθα πεδία:

  • Διαχείριση και προστασία περιβαλλοντικών συστημάτων.
  • Διαχείριση υδατικών πόρων. Ολοκληρωμένη διαχείριση υδατικών πόρων σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από έλλειψη νερού. Οικονομική ανάλυση χρήσεων νερού. Πολιτικές τιμολόγησης στα πλαίσια της Οδηγίας 2000/60/ΕΚ. Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή. Διαχείριση ξηρασίας.
  • Συστήματα αφαλάτωσης.
  • Παραγωγικά και ενεργειακά συστήματα. Εξοικονόμηση ενέργειας. Περιφερειακός Ενεργειακός σχεδιασμός. Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
  • Ανάπτυξη συστημάτων e-learning.
  • Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών.
  • Τεχνητή νοημοσύνη. Έμπειρα συστήματα στον αυτόματο σχεδιασμό διεργασιών.

Είναι μέλος του ΔΣ του ΕΚΠΑΑ από το 2017, ενώ διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. της Ε.Υ.Δ.Α.Π. (Μάϊος 2010 – Απρίλιος 2013) και Αναπληρωτής Πρόεδρος από το 2012 έως το Μαρτιο 2013. Έχει συμμετάσχει σε πολλά ερευνητικά έργα σε εθνικό και ευρωπαϊκό / διεθνές επίπεδο, ως συντονιστής, κύριος ερευνητής ή επιστημονικός σύμβουλος, και είναι συγγραφέας πολυάριθμων δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικά, συνέδρια και ερευνητικές εκθέσεις. Είναι μέλος του συμβουλίου και της ερευνητικής ομάδας που σχεδίασε το ελληνικό πρόγραμμα για τον περιορισμό των εκπομπών CO2 (1995) και μέλος της ερευνητικής ομάδας η οποία πρότεινε το δίκτυο παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα στην Ελλάδα (1996).