Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας –και ιδιαίτερα των προσωπικών υπολογιστών– έχει επιφέρει σημαντικές διαφοροποιήσεις στον τρόπο λει-τουργίας των επιχειρήσεων και το ρόλο των εργαζομένων σ’ αυτές. Αν και οι αλλαγές είναι εμφανείς σχεδόν σε κάθε πτυχή των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, είναι πολύ δύσκολο να βρει κανείς κάτι που άλλαξε τόσο ραγδαία και σε τέτοιο βαθμό όσο ο όγκος των αποθηκευμένων πληροφοριών. Οι μεγάλες εταιρείες συγκεντρώνουν εδώ και δεκαετίες τεράστιες ποσότητες δεδομένων για τους πελάτες, τους προμηθευτές, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους, ακόμη και για τους ανταγωνιστές τους. Καθώς οι επιχειρηματικές δρα¬στηριότητες μεταφέρονται όλο και περισσότερο στο Διαδίκτυο (Internet), οι εταιρείες είναι σε θέση να συλλέγουν ακόμη περισσότερες πληροφορίες σε ακόμη λιγότερο χρόνο. Αυτή η έκρηξη της πληροφορίας δημιούργησε νέες ευκαιρίες αλλά και νέα προβλήματα.
Η διαχείριση, ανάλυση και αξιοποίηση των δεδομένων από τις επιχειρήσεις αποδεικνύονται εξαιρετικά δύσκολες εργασίες. Από τη μια τα ποσά των δεδομένων αυξάνονται εκθετικά και από την άλλη μόνο ένα μικρό ποσοστό αυτών είναι σχετικό με τη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων. Οι επιχειρήσεις δε βασίζονται σε δεδομένα αλλά σε πληροφορίες και στη γνώση που μπορούν να τους προσφέρουν αυτές. Η γνώση είναι αυτή που οδηγεί στη λήψη αποφάσεων και παράγει αποτελέσματα. Η μετατροπή των δεδομένων σε γνώση είναι μια επίπονη και επαναληπτική διαδικασία που ξεκινά με τη συλλογή τους από διαφορετικές πηγές. Συνήθως τα δεδομένα αφού συλλεχθούν αποθηκεύονται σε βάσεις δεδομένων και, ενδεχομένως, υφίστανται κάποια προεπεξεργασία. Για την «ανακάλυψη» της γνώσης όμως, πρέπει να υποστούν ανάλυση με τη βοήθεια κατάλληλων ποσοτικών μεθόδων-τεχνικών. Στη συνέχεια, τα αποτελέσματα της ανάλυσης πρέπει να ερμηνευθούν και να αναπαρασταθούν με τρόπο ώστε να γίνουν άμεσα κατανοητά. Το τελικό αποτέλεσμα αυτών των διαδικασιών είναι η παραγωγή γνώσης.
Μια δεύτερη επίπτωση της ραγδαίας τεχνολογικής εξέλιξης είναι ότι πλέον προσφέρεται σε πλήθος ανθρώπων η δυνατότητα –αλλά και η ευθύνη– της ανάλυσης των δεδομένων, με απώτερο στόχο τη λήψη σωστών αποφάσεων. Σχεδόν κάθε εργαζόμενος έχει στη διάθεσή του ένα προσωπικό ηλεκτρονικό υπολογιστή. Επιπλέον, η πλειονότητα των εργαζομένων κατέχει βασικές γνώσεις χειρισμού των υπολογιστών αλλά και χρήσης διαδεδομένων πακέτων λογισμικού, όπως είναι τα πακέτα διαχείρισης λογιστικών φύλλων και βάσεων δεδομένων. Δυστυχώς όμως, οι χρήστες αυτοί συχνά πνίγονται από τις πληροφορίες. Καταναλώνουν τον περισσότερο χρόνο και τις προσπάθειές τους ψάχνοντας τα δεδομένα. Πολύ λιγότερο χρόνο διαθέτουν ερμηνεύοντάς τα και ακόμη λιγότερο αξιοποιώντας αυτά που βρήκαν. Για τους ανθρώπους αυτούς, η γνώση βασικών μεθόδων ποσοτικής ανάλυσης δεδομένων αποτελεί πλέον μια αναγκαιότητα. Αναγκαιότητα, όμως, αποτε-λεί και η γνώση του τρόπου εφαρμογής των μεθόδων αυτών με τη βοήθεια του ηλεκτρονικού υπολογιστή.