Στόχος Μαθήματος
Στόχος του μαθήματος είναι η παρουσίαση των βασικών αρχών, νόμων και μεθόδων σχεδιασμού σε διεργασίες μεταφοράς θερμότητας και μεταφοράς μάζας.
- Αποτελεί τη φυσική συνέχεια των μαθημάτων: α. Ανάλυση Συστημάτων Χημικής Μηχανικής, β. Θερμοδυναμική. γ. Φαινόμενα Μεταφοράς Ι.
- Προσφέρει το θεωρητικό υπόβαθρο στο οποίο θα στηριχθούν, στα επόμενα εξάμηνα, τα μαθήματα σχεδιασμού Φυσικών και Χημικών Διεργασιών.
Σύγγραμμα
Οι διαλέξεις, ασκήσεις και εργαστήρια θα στηριχθούν στα ακόλουθα συγγράμματα:
- Δ. Ασημακόπουλος, Β. Λυγερού και Γ. Αραμπατζής. Μεταφορά Θερμότητας και Μάζας, Εκδόσεις Παπασωτηρίου, 2012.
Όλο το εκπαιδευτικό υλικό του μαθήματος (σημειώσεις διαλέξεων, ασκήσεις και λύσεις, βιβλία και άλλο υποστηρικτικό υλικό) θα υπάρχει διαθέσιμο στο Internet, στην παρούσα ιστοσελίδα. O δικτυακός τόπος θα χρησιμοποιηθεί επίσης για κάθε επικοινωνία αλλά και ως χώρος συζήτησης.
Απαιτήσεις Μαθήματος
- Σε γνώσεις: Γενικά Μαθηματικά, Θερμοδυναμική και ΦΜ Ι.
- Σε διάρκεια διδακτικών εβδομάδων: Ελάχιστη διάρκεια μαθήματος σύμφωνα με τις αποφάσεις της Συγκλήτου.
- Σε χρόνο: 5 ώρες ανά εβδομάδα για μελέτη και ασκήσεις.
Πρόγραμμα Διαλέξεων
Το μάθημα περιλαμβάνει τέσσερις (4) διδακτικές ώρες την εβδομάδα, τις ακόλουθες ημέρες και ώρες:
- Τρίτη: 8:45–10:30
- Τετάρτη: 11:45–13:30
Εργαστηριακές Ασκήσεις
Στα πλαίσια του μαθήματος, πραγματοποιούνται μη-υποχρεωτικά υπολογιστικά εργαστήρια. Τα εργαστήρια γίνονται στην Αίθουσα Προσωπικών Υπολογιστών της Σχολής, σε τέσσερα (4) τμήματα, των δύο (2) ωρών ανά εβδομάδα και για όλη τη διάρκεια του ακαδημαϊκού εξαμήνου:
- 1ο Τμήμα: Τετάρτη 13:45-15:30
- 2ο Τμήμα: Τετάρτη 15:45-17:30
- 3ο Τμήμα: Πέμπτη 10:45-12:30
- 4ο Τμήμα: Πέμπτη 12:45-14:30
Κάθε ενδιαφερόμενος σπουδαστής παρακολουθεί ένα τμήμα (δύο ώρες την εβδομάδα). Κάθε τμήμα έχει ανώτατο όριο τριάντα (30) σπουδαστών και η εγγραφή γίνεται ηλεκτρονικά και στη βάση προτεραιότητας.
Σε κάθε εργαστήριο οι σπουδαστές παραδίδουν ηλεκτρονικά τη λύση μιας άσκησης η οποία αξιολογείται και βαθμολογείται. Οι ασκήσεις είναι ατομικές.
Διαδικασίες Εξέτασης - Βαθμολόγησης
Εναλλακτικά σχήματα βαθμολόγησης:
- Βαθμολόγηση αποκλειστικά στη βάση του βαθμού της τελικής εξέτασης (βαρύτητα 100%).
- Βαθμολόγηση στη βάση του βαθμού της τελικής εξέτασης (βαρύτητα 70%) και του βαθμού του μη-υποχρεωτικού υπολογιστικό εργαστηρίου. (βαρύτητα 30%). Ο βαθμός του εργαστηρίου προκύπτει από τη συμμετοχή του κάθε σπουδαστή (παρουσίες) και τις εργαστηριακές ασκήσεις που παραδίδει.
Η εξεταστέα ύλη περιλαμβάνει όλα τα αντικείμενα που περιγράφονται εδώ.