Το μάθημα «Εξοικονόμηση και Αποθήκευση Ενέργειας» διδάσκεται στα πλαίσια του Γ’ Εξαμήνου από την Καθηγήτρια του Ε.Μ.Π. Μαρία Φούντη, σε συνεργασία με τον Διδάκτορα Ε.Μ.Π. Διονύσιο Κολαΐτη και τον Υποψήφιο Διδάκτορα ΕΜΠ Δημήτριο Γιαννόπουλο.
Το αντικείμενο του μαθήματος αφορά μεθοδολογίες, πρακτικές και τεχνολογίες που αποσκοπούν στην ορθολογική χρήση των εκάστοτε διαθέσιμων ενεργειακών πόρων, τόσο σε μακρο-ενεργειακό επίπεδο (εθνικό, περιφερειακό) όσο σε μέσο-ενεργειακό (βιομηχανικό) και σε μικρο-ενεργειακό (οικιακό).
Από τα παραπάνω είναι προφανής ο «οριζόντιος» χαρακτήρας του μαθήματος, που καλείται να καλύψει μια πληθώρα εννοιών και επιστημονικών περιοχών και να παρέχει όχι μεν εξειδικευμένη, αλλά ειδική γνώση πάντα μέσα από το πρίσμα της εξοικονόμησης, της αποθήκευσης και της αποδοτικής μετατροπής και χρήσης της ενέργειας.
Ειδικότερα, οι διαλέξεις κατανέμεται σε τρεις διακριτές ενότητες:
1. Βασικές έννοιες.
Η πρώτη δομική ενότητα της ύλης των διαλέξεων, όπου τίθεται το συνολικό πλαίσιο του μαθήματος όσον αφορά το ενεργειακό πρόβλημα σε παγκόσμιο και τοπικό επίπεδο, τις αρχές της ενεργειακής επιθεώρησης και στοιχεία θερμοδυναμικής
2. Επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας
Έμφαση δίνεται τόσο στον βιομηχανικό τομέα – κατ’ εξοχήν πεδίο «δράσης» του ενεργειακού επιθεωρητή – όσο και στον κτιριακό.
3. Σύγχρονες ενεργειακά αποδοτικές τεχνολογίες
Η τελευταία ενότητα εστιάζει στις προοπτικές που διαθέτουν κάποιες επιλεγμένες τεχνολογίες ενεργειακής μετατροπής οι οποίες απαντώνται προς το παρόν σε ερευνητικές ή πιλοτικές εφαρμογές, αλλά αναμένεται να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο τις επόμενες δεκαετίες στην ενεργειακή αγορά.