0%
Caution: JavaScript execution is disabled in your browser or for this website. You may not be able to answer all questions in this survey. Please, verify your browser parameters.

Ερωτηματολόγιο για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή

Εισαγωγή

Το κλίμα αλλάζει,  και αυτό έχει αρνητικές επιπτώσεις. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής γίνονται όλο και πιο έκδηλες στην καθημερινότητα μας.  Οι θερμοκρασίες αυξάνονται, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία μας και απειλώντας τα δάση, οι βροχοπτώσεις μειώνονται πλήττοντας τις καλλιέργειες και τα οικοσυστήματα, η ένταση και η συχνότητα των πλημμυρών πολλαπλασιάζονται, η στάθμη της θάλασσας ανυψώνεται απειλώντας τις ακτές και τους παραθαλάσσιους οικισμούς.

Συνολικά, δεν υπάρχει τομέας της οικονομικής και κοινωνικής ζωής που να μην επηρεάζεται άμεσα ή έμμεσα από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου αποτελεί προτεραιότητα. Ωστόσο, είναι ικανή μονάχα να μετριάσει και όχι να ανακόψει πλήρως την ανθρωπογενώς προκαλούμενη κλιματική αλλαγή. Η ορθολογικά σχεδιασμένη διαδικασία προσαρμογής στις νέες, ραγδαία μεταβαλλόμενες, κλιματικές συνθήκες αποτελεί τη μόνη αποτελεσματική λύση για αντιμετώπιση των επιπτώσεων.

Η χώρα οργανώνεται για να τις αντιμετωπίσει. Με τον Νόμο 4414/2016 θεσμοθετήθηκε η Εθνική Στρατηγική για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΕΣΠΚΑ) και η υποχρέωση των Περιφερειακών Αρχών να εκπονήσουν Περιφερειακά Σχέδια για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ). Η Εθνική Στρατηγική και τα Περιφερειακά Σχέδια αποτελούν τα κύρια εργαλεία χάραξης και υλοποίησης μιας σύγχρονης, αποτελεσματικής και πολυτομεακής πολιτικής προσαρμογής, που θα ενισχύσει την κλιματική ανθεκτικότητα της χώρας μας και θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις μελλοντικές κλιματικές συνθήκες και προκλήσεις.

Το έργο LIFE-IP AdaptInGR

Το ολοκληρωμένο έργο «LIFE-IP AdaptInGR - Boosting the implementation of adaptation policy across Greece» αποτελεί το σημαντικότερο έργο για την προσαρμογή της Ελλάδας στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Tο έργο έχει διάρκεια 8 έτη (2019 - 2026) και συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε., το Πράσινο Ταμείο, ίδιους πόρους των εταίρων και ιδιωτικούς φορείς (υποστηρικτές).

Το έργο συντονίζεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας (Διεύθυνση Κλιματικής Αλλαγής και Ποιότητα της Ατμόσφαιρας) και υλοποιείται σε συνεργασία με δεκαοκτώ (18) στρατηγικούς εταίρους από την κεντρική διοίκηση, την τοπική αυτοδιοίκηση Α’ και Β΄ βαθμού, την ακαδημαϊκή κοινότητα και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) ως εξής : Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Πράσινο Ταμείο, Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης, Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, Δήμος Κατερίνης, ΔΕΥΑ Κομοτηνής, Δήμος Λαρισαίων, Δήμος Αγ. Αναργύρων-Καματερού, Δήμος Ρόδου, Ακαδημία Αθηνών, Τράπεζα της Ελλάδος, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και Μαριολοπούλειο - Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος.

Σκοπός του έργου LIFE-IP AdaptInGR

Το έργο φιλοδοξεί να ενισχύσει την εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής και των Περιφερειακών Σχεδίων για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, κατά τον τρέχοντα 1ο κύκλο πολιτικής για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή (2016-2025), και να προετοιμάσει τη μετάβαση στον 2ο κύκλο πολιτικής (2026+).

Συγκεκριμένα αποσκοπεί στην:

  • Ανάπτυξη των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού των αρχών που καλούνται να υλοποιήσουν δράσεις και πολιτικές προσαρμογής,
  • Δημιουργία ενός αποτελεσματικού μηχανισμού παρακολούθησης, αξιολόγησης και επικαιροποίησης των δράσεων και πολιτικών προσαρμογής σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο,
  • Υλοποίηση πιλοτικών δράσεων και μελετών σε τομείς προτεραιότητας για την προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (διαχείριση υδάτινων πόρων, διαχείριση κινδύνων πλημμύρας, διαχείριση παράκτιας ζώνης, πρόληψη δασικών πυρκαγιών, αστικός σχεδιασμός και προστασία τοπίου και πολιτιστικής κληρονομίας) και τη διάχυση καλών πρακτικών στις Περιφέρειες και τους Δήμους της Ελλάδας, της Ανατολικής Μεσογείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
  • Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών,
  • Κινητοποίηση συμπληρωματικών ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων και χρηματοδοτικών εργαλείων για την υλοποίηση των πολιτικών Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο,
  • Αξιολόγηση και αναθεώρηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή και στη διατύπωση προτάσεων για την αξιολόγηση και αναθεώρηση των Περιφερειακών Σχεδίων για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, προετοιμάζοντας τον 2ο Κύκλο εφαρμογής Πολιτικών Προσαρμογής.

 

 

 

 Υπάρχουν 31 ερωτήσεις σε αυτή την έρευνα.

Η έρευνα αυτή είναι ανώνυμη.

Οι εγγραφές των απαντήσεων που δίνετε στις ερωτήσεις δεν περιέχουν καμία πληροφορία ταυτοποίησης για εσάς, εκτός και αν μια συγκεκριμένη ερώτηση απαιτεί ρητά τέτοιου είδους πληροφορίες.